4d ultrahang babamozi rendelők térképen
eXTReMe Tracker

Linkajánló | Felnőtteknek | Partnerek | Játékok | Kutya | Gyerekprogram | Kacifánt kereső


 


A Sulinet-en volt egy jó cikk-sorozat a házibulikról, gyerekzsúrokról.  A sulinetet átszervezték, a cikkek eltűntek, de a web.archive.org segítségével sikerült megmenteni. Íme.

 

Szervezzünk gyermekeinknek szülinapi bulit!

A születésnap feledhetetlen alkalom minden gyermek számára. Ezt a napot emlékezetessé tehetjük egy családi kirándulással, apró meglepetésekkel és ajándékokkal, de - ha lehetőségeink engedik - az ünnepelt vidámságát azzal is fokozhatjuk, hogy születésnapi zsúrt szervezünk számára. Az ötlet megvalósítása természetesen némi többletmunkával jár majd, de a boldog arcokra nézve egészen biztos, hogy megfeledkezünk az előkészületek nehézségeiről.

ELŐKÉSZÜLETEK

Ha nem meglepetés bulit szervezünk, mindenképp érdemes gyermekünket is bevonni a munkálatokba, hiszen az ő segítségével valószínűleg számos olyan dolog eszünkbe jut majd a szervezéskor, amiről mi megfeledkeztünk volna. 
Elsőként fontos tisztázni azt, hogy az ünnepelt hány barátot szeretne meghívni. Ahhoz, hogy a zsúr ne torkolljon hangos és zsibongó összejövetellé, a legjobb, ha tíz -tizenkét meghívónál többet nem osztunk szét. 
A másik legfontosabb a mulatság időpontjának kiválasztása. Ünneplésre és kikapcsolódásra talán a péntek és a szombat a legalkalmasabb, hiszen ezeken a napokon egészen biztos, hogy senki nem foglalkozik a másnapi házi feladatokkal, a felelésre való felkészüléssel. 
Ha az időpontot is kiválasztottuk, feltétlenül értesíteni kell a szomszédokat arról, hogy az adott napon előreláthatóan a kora délutáni óráktól kezdve egészen estig a szokásosnál kicsit zajosabb lesz a ház. 
Ha sikerült a szomszédok beleegyezését is elnyerni, és beszéltünk a meghívottak szüleivel is, már csak a meghívókat kell elkészítenünk. Ez esetben hívjuk segítségül gyermekünket: készítsen vidám és egyszerű kártyákat, amelyek kifejezik egyéniségét. 
A szobát is feldíszíthetjük: vegyünk néhány lufit, és ezekkel adjunk színes külsőt a helységnek. Az ünnepi mulatság során játékokkal köthetjük le a gyermekek figyelmét: gondoskodjunk arról, hogy senki ne távozzon üres kézzel. A résztvevőknek apró jutalmakat - csoki, ceruza stb. - adhatunk.

A várva várt napon sorra érkeznek majd a gyerekek, elfoglalják helyüket a kanapén, a földre tett párnákon és a fotelokban. Ahhoz, hogy a délutánt mindannyian - beleértve Önt is - boldogan töltsék, gondoskodni kell elegendő elemózsiáról és elfoglaltságról is. Hiszen nincs rosszabb egy tucat éhes, de mégis zsibongó és hangoskodó gyerekszájnál!

MI KERÜLJÖN AZ ASZTALRA?

A születésnapi torta elengedhetetlen a születésnapi bulikon. Mielőtt az ünnepelt elfújja a gyertyákat és felvágjuk a tortát, nem árt, ha a pocakokba kerül némi laktató és tápláló eledel is. 
A legjobb, ha készítünk néhány tálca szendvicset, melyekre vajat és felvágottat, valamint zöldséget halmozunk. Ugyancsak egészséges és finom ünnepi fogás lehet két nagy tál gyümölcssalátából, melyet kis tálkákba adagolva fogyaszthatnak az ünneplők. Az előbb említetteken kívül természetesen sós mogyoró, édes keksz és más ropogtatnivaló is kerülhet az asztalra. Hogy a mulatság után ne kelljen sokat mosogatni, érdemes műanyag poharakba tölteni az italt és papírtányéron kínálni az ételt.

JÁTÉKOK AZ ÜNNEPLŐKNEK

Hogy elkerüljük az unatkozásból fakadó problémákat - hangoskodás, futkározás és rendetlenkedés - a legjobb, ha előre kitalálunk olyan játékokat, amik hosszú időre is leköthetik a gyermekek figyelmét. Ezek közé tartozik minden olyan elfoglaltság, amely során az összegyűlt társaság közösen vagy csapatokban játszhat.

Mozaik

Az előkészületek során vágjunk fel egy színes magazinból való, lehetőleg nagyobb méretű képet tetszőleges formájú darabokra, a darabokat pedig tegyük egy borítékba, írjunk rá egy számot 1-5-ig. Ugyanezzel a módszerrel, más képek felhasználásával készítsünk további 4 borítékot. Írjunk matematikai fejtörőket, pl: hány lába van két tyúknak, hány alma marad 10-ből, ha megeszünk 5-öt, stb. A kérdések megfejtései adják majd a borítékokon található számokat. 
A gyerekeket osszuk egyforma csoportokra, sorra tegyük fel nekik valamelyik kérdést, és a megfejtéshez tartozó borítékot osszuk ki. Egy homokóra - lehet közönséges karóra is - segítségével mérjük az időt. Az a csapat, amelyik éppen nem mozaikot rak össze, versenyezhet és kitalálhatja előre, hogy mi látható a feldarabolt képen! Minden játékos nyerjen!

Ki vagyok, mi vagyok?

Ugyancsak a vendégek érkezése előtt készítsünk kis kártyákat, melyek egyik felére ráírunk egy személyt, tárgyat, fogalmat stb. és az ezekhez kapcsolódó szavakat. 
Pl.: 
ALMA (piros, kukac, rétes stb.) 
ESKÜVŐ (menyasszony, gyűrű, házasság stb.) 
A cédulákat összehajtogatjuk és egy kalapba tesszük. A gyerekek egyenként húznak közülük, és csak a megadott jellemzőket (menyasszony, gyűrű, házasság stb.) mondják el - egészen addig sorolva ezeket, amíg valaki ki nem találja a feladványt (ESKÜVŐ).

Szópárbaj

A gyermekek játszhatnak Szópárbajt is. A játékot megelőzően készítsünk kis cédulákat, melyekre szavakat írunk (csokoládé, kerékpár, számítógép stb.), ezeket egyenként kihúzzák a résztvevők, és körülírják úgy, hogy az adott szót nem mondják ki. Aki először kitalálja a feladványt, ajándékot kap.

Főzőcske

Ehhez a játékhoz szintén kis kártyákat gyártsunk. A kártyákra gyűjtsük össze néhány étel alapanyagát és az elkészítésükhöz szükséges eszközök nevét. 
Az első kártyára írjuk a következőket: tojás, sonka, olaj, serpenyő (sonkás rántotta) 
A másodikra kerüljön ez: burgonya, pirospaprika, hagyma, lábas (paprikás krumpli) 
A harmadikra ezt írjuk: liszt, tojás, cukor, szódavíz, túró stb. palacsintasütő (palacsinta) 
Ha lehet, minél több cédulát készítsünk. A gyerekek egyenként húzzanak a kártyákból, ezt követően együtt találgassanak. Aki először kitalálja a feladványt, az ajándékot kap.

Az ünneplés befejeztével mindenképp gondoskodjunk arról, hogy a vidám társaság minden tagja épségben és időben hazaérjen!

A cikk eredetileg itt volt: http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kfec/0/6491/szulinap.html


Házibuli I. - A szervezés fortélyai

Új sorozatunkban néhány ötlettel szeretnénk hozzájárulni az igazi szülinapi partyk és házibulik hangulatához. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdemes tanulni ezekből, hiszen egy jó kis buliról nemcsak sokáig beszélnek majd az iskolában, de ha jól is érezték magukat a többiek a bulidon, biztos, hogy visszahívnak az övékre is.

Melyek az első lépések, ha már elhatároztad, hogy bulit szervezel?

1. A meghívottak listája!

 

 

Ha szülinapi vagy névnapi, akár más apropóból bulit szeretnél szervezni, zárkózz be a szobádba, dobd magad végig az ágyon és gondold át, kiket szeretnél arra meghívni. Legjobb, ha készítesz is gyorsan egy listát. Jó, ha sokan ismeritek egymást, mert akkor már az elején oldott hangulatra számíthatsz, sőt, sokkal felszabadultabban tudtok majd játszani, táncolni és nem megy el az idő a kínos ismerkedéssel.

2. Az időpont kiválasztása!

 

Több szempontból is figyelned kell arra, hogy mikor rendezd meg a bulit, hiszen ott vannak a szülők, akikkel mindig egyeztetni kell, hiszen mindig aggódnak értetek, emellett fontos, hogy ne ütközzön az időpont családi programba sem a barátaid, sem a te esetedben. Tehát nem árt, ha a barátaid közül is sokan ráérnek. Ne legyen éppen azon a napon valami szuper koncert a városban, vagy egy másik házibuli, amire ugyanazokat hívták meg, akiket te szeretnél.
Szóval, ha eldöntötted az időpontot, gyorsan beszéld is meg mindenkivel, és készíts néhány meghívót.

3. A meghívó

 

Megszületett az időpont, megbeszélted a barátaiddal is, így jöhet a következő lépés, a meghívó. Természetesen ez nem létkérdés, de ha van egy szenzációs terv a fejedben, akkor ez igazán jó ötlet és azt is érezteti a többiekkel, hogy igazán komolyan veszed a dolgot és nagyon igényesen megszervezett haccacáréra lesznek hivatalosak. Ha nincs saját ötleted, esetleg nem vagy istenáldotta rajztehetség, akkor tudd, hogy sok helyen lehet már kapni egész jó szülinapi meghívókat. Arra feltétlenül vigyázz, hogy sok a bóvli cucc is, ebben az esetben inkább nézz be több helyre is és válassz valami nagyon jót vagy inkább hagyd az egészet. Azt is megteheted, hogy egy barátod segítségét kéred a meghívó kiagyalásában és megalkotásában.
Lehet mindenkinek különböző a meghívó és akkor még személyesebbnek érzi a barát/barátnő a meghívást és biztosan eljön.
Pl., ha a barátnőd kedvenc énekese Anastacia, akkor vágj ki róla egy jó képet egy magazinból, ragaszd fel egy kartonra és írd arra a tudnivalókat. A többit a te fantáziádra bízom!

4. Vajon mindenki el tud jönni?

 

Ha szétosztottad a meghívókat, mindenképp kérd meg a barátaidat, hogy adjanak valamilyen visszajelzést arról, hogy el tudnak-e jönni, hiszen a kajcsival és a játékokkal is úgy kell majd számolnod.
Ha sokan el tudnak jönni, az a legjobb, de ha csak ketten-hárman érnek rá, akkor se keseredj el, mert akkor is lehet jól bulizni. Ráadásul, ha csak ennyien vagytok, akkor a szüleitek biztosan beleegyeznek egy pizsamapartba is. 3-4-en bárhol elfértek, csak kell egy-két matrac vagy polifóm és hálózsák vagy takaró.
Ha ilyen buli mellett döntötök, akkor jó, ha a te szüleid és a barátaid szülei előtte beszélnek egymással, mert a szülők túl szokták izgulni ezeket a dolgokat és jobb, ha nyugodtan alszanak, mintha egész éjjel rémképekkel forgolódnak az ágyukban.

Ezek azok a feladatok, amiket néhány héttel a buli előtt kell elintézned. A többi dologgal ráérsz az utolsó héten és napokban foglalkozni.


Házibuli II. - A díszítés

Törjük tovább együtt a fejünket, hogy hogyan is lehetne a legjobb a buli. Megszületett az időpont, elküldted vagy odaadtad a meghívókat és tudod, hogy hány emberre számíthatsz. Jöjjenek a díszítési ötletek!

 

Ami alapvető, hogy ezen a napon legyen szép rend a lakásban vagy a házban, de abban a helyiségben feltétlenül, ahol a buli lesz.
Igyekezz kitenni magadért és segíts a buli előtti takarításban. A te szobád természetesen a te dolgod, de most mindenben segítened kell, hiszen ez a te bulid.
Ha minden rendben van, jöhet a díszítés. 

 

Sokféle buli van, szóval a díszítés is sokféle lehet. Talán a legegyszerűbb és legolcsóbb a lufis díszítés. Sok helyre fel lehet kötni a lufikat, mert mindenütt jól mutatnak. A bejárati ajtóra is tehetsz, így az érkezők rögtön szembesülnek a bulihangulattal.
Természetesen használhatsz kreppapírt, amiből mindenféle formákat vághatsz ki. E mellé szuper jók a különböző színes lampionok, amiket a lufikkal és a kreppapírral együtt a papír írószerekben megvásárolhatsz.

 

Ha a buli kicsit meghittebb, akkor a gyertyák nagyon jó hangulatot teremtenek.
Ha estleg Halloween-party-t tartotok, akkor bizony kötelező a fekete szín. Nemcsak az öltözködésben, de a díszítésben is. Csak a fekete és esetleg a narancssárga lufik jöhetnek szóba. A töklámpások alapvető kellékek, amiket te is csinálhatsz, de vásárohatsz műanyagból is, az legalább jövőre is megmarad.

 

Ha Valentin-napi bulit rendezel, akkor a piros legyen az alapvető szín. A sok piros lufi, sok-sok papír szív mindenütt, biztos megteszi a hatást.
Farsang idején muszáj, hogy jelmezes bulit tartsatok, de erről még hamarabb értesítened kell a barátaidat, hogy tudjanak készülni.
Szilveszterkor fontos, hogy legyenek konfettik és szerpentinek. A szilveszteri buli után nem nagy öröm a porszívózás, de ne erre gondolj, hanem arra, hogy minél több színben pompázik a szoba, annál jobban néz ki a helyszín.

 

Ennyit a díszítésről. Az itt felsorolt ötleteken kívül még saját fantáziádat is bevetheted, hiszen ezek csak az alapok. Ha még valami igazán ötletes dolog eszedbe jut, ne sajnáld sem az időt, sem az energiát, láss hozzá a siker érdekében. 
Legközelebb egy nagyon fontos és nehéz témát fogunk boncolgatni és ez nem más, mint az étel. Sok-sok ötlettel várunk benneteket, szóval keressétek a Kedvtelőben a "Házibuli III-t".


Házibuli III. - Az ennivaló és egyéb nyalánkságok

A szülinapi partyk és a házibulik egyik legfontosabb kérdése természetesen az, hogy mit tömjünk a pocakunkba. Persze egy téli kirándulás után jól esik egy szelet zsíros kenyér és egy pohár tea is, de egy igazi bulin bizony több figyelmet kell szentelni az ennivalónak.

 

Az előző részekben már tisztáztuk, hogy többféle alkalomból megrendezett bulik léteznek, ennek megfelelően az étel és az ital választása is máshogy alakulhat. Viszont nem elég az étel kiválasztása, de jó, ha figyelembe veszel néhány egyéb jó tanácsot is! Nézzük, melyek ezek!
Amikor a felnőttek nagyon ki akarnak tenni magukért a vendégek előtt, akkor előszedik a legdrágább porcelán étkészletet, a kristálypoharakat és minél különlegesebb ételeket tálalnak fel.

 

A házibuli lényege nem a drága, puccos étkészlet, sokkal inkább az egyszerűség. Ha színes papírtányérokat vásárolsz, akkor mindenki fesztelenül eszik belőle, le meri tenni az asztal szélére. Ami pedig a poharakat illeti, elég idétlen kólát és rostos leveket inni a nagyitól örökölt kristálypoharakból, ráadásul a mosogatásnál is kitör majd a frász, hogy vajon a Herendit fogod eltörni vagy a kristályt.
Jó, ha mindenből több van, mint ahányan vagytok, de jó ötlet, ha alkoholos filccel a papírtányérra és a műanyag pohárra ráírjátok a neveteket.
Persze mint vendéglátó ezt előre is megteheted, és rajzolhatsz, vagy üzenhetsz is a barátaidnak a poharakon, tányérokon keresztül.
Fontos, hogy legyen sok-sok szalvéta az asztalon és a közelben egy törlőruha, ha valami netán kiömlene.

 

Jó, ha az ennivalót nem a szüleid hálószobájában eszitek meg, mert ha a perzsaszőnyeg tele lesz reszelt sajttal, abból bizony nagy balhé lesz.
Szóval, lehetőség szerint jó, ha egy helyen esztek, de természetesen nem kell még a bulidon is ilyen "jólneveltnek" lenni.
Na, lássunk végre néhány lehetőséget a kajcsira vonatkozóan!
A szendvics mindig nyerő! Gyorsan elkészíthető, laktató, mindenki szereti, nem romlik meg gyorsan. Szóval szendvics nélkül nem is buli a buli. Persze sokféle szendvicset készíthetünk.

 

Alapvető kellékek: kenyér, (a zsúrkenyér kifejezetten praktikus) margarin vagy vaj, sonka vagy szalámi (vagy mindkettő) sajt, paradicsom, paprika. Ezek a klasszikus szendvics összetevői. Manapság persze nagyon sok különleges szendviccsel várhatjuk a vendégeket. Szardíniát, kagylót, tőkemájat, kaviárt is kenhetünk a vajas kenyérre, de ezek bizony elég drágák, szóval ezek lehetnek a különlegességek a klasszikus szendvicserdőben.
Tehát a szendvics alapkaja. Erre építhetünk, de ezen felül kellenek az édességek vagy a "sósságok" is.

Ha szülinapi party van, akkor a torta egy igazán jó ötlet és mivel az általában édes, nem kell ezen kívül még sok száz édes, habos, krémes sütit felhalmoznod. 
A tortára visszatérve, nem biztos, hogy a legextrémebb a legjobb választás. Lehet, hogy egy egyszerűbb dobostorta hamarabb elfogy. 

 

Nyáron kifejezetten nagy baklövés valami édes, krémes tortát választani. Egyszerűen senkinek sem fog jól esni. Ha a nagy melegben inkább valami fagyi- vagy jégkrémtortát választasz, abból garantáltan nem marad egy falat sem. 
Ha imádod a marcipánfigurát, akkor lehetőleg több figura vagy legalább kisvirág legyen a tortán, hogy mindenkinek jusson. Ciki, ha mindenkinek arra az egy marcipán Micimackóra fáj a foga, ami egyedül ücsörög a torta tetején.
A szendvicsek és a torta mellett muszáj, hogy legyen rágcsálnivaló. Kekszek, chips, ropi, pogácsa, ezek jöhetnek minden mennyiségben, hiszen nem fájdul meg tőlük az ember hasa, mint mondjuk egy fél kg mogyoró után, és a pénztárca sem rokkan bele. Ha valaki mániákus "sósevő", annak is és persze a többieknek is jól esik, ha van egy alma vagy körte a közelben. Két kiló alma vagy körte különben látványnak sem rossz egy tálon. (sok festőt megihletett már és azt mondták, ez csendélet:) Télen persze választhatsz banánt vagy narancsot is. 
A fasírtgolyócskák is nagyon jól néznek ki és laktatóak, ráadásul nem is nagyon drágák, csak az az egy bökkenő van velük, hogy anyának elég időigényes elkészíteni. Kis fogpiszkálókat beletűzdelve finom falatkáknak bizonyulnak!
Szilveszterkor éjfél után kihagyhatatlan a virsli!

 

A lényeg tehát:
Szendvics, valami édes (torta vagy süti, puding), valami sós (ropi vagy chips, mogyoró vagy pogácsa) és gyümölcs.
Láthatjátok, hogy egyre előrébb haladunk a készülődésben. Legközelebb azt vesszük sorra, hogy milyen itókákat szolgálhatunk fel a kedves kis barátoknak. Remélem, akkor is velem tartotok!


Házibuli IV. - Az innivalók

Már közeledik a nagy nap. Tudod, kik és hányan jönnek a bulira. Megvetted a lufikat, a ropit, megrendeltétek a tortát. Jó lenne végre eldönteni, hogy mit is kellene inni a bulin. No alcohol! Csak egészségesen!

 

Télen nagyon jól esnek a meleg italok. Ne próbáljatok alkohollal felmelegedni, mert az komoly bajokkal járhat, sokkal jobb, ha meleg kakaót vagy teát főztök.
Nyáron a hideg üdítők a legjobbak. A jégkockák alakja csak tőlünk függ, hiszen mostanában nagyon sokféle alakú jégkockatartót lehet venni.
Szóval, egy színes szívószállal és egy vicces alakú jégkockával igazán szuperül tudnak kinézni az egyszerű almalevek is.
Ha vannak a társaságban igazi kólafüggők, akkor ne foszd meg őket erre az estére sem az éltető nedűtől, bár mindenkinek jobb, ha szénsavmentes italokat isztok. Egészségesebb is, ráadásul senki nem fogja úgy érezni magát a harmadik-negyedik pohár után, mint a vásári lufi.

 

Aztán ott vannak azok a bizonyos alkoholmentes koktélok. Ha előre elkészítesz egy jó adagot, akkor nem kell a konyhában rostokolnod a buli alatt. Szóval, jöhetnek a különleges italok, de csak azok, amiket előre el lehet készíteni és a bulin már csak ki kell önteni őket egy nagy tálból a poharakba vagy ott sorakoznak a hűtőben.
Íme egy recept egy olyan bulira, ahol csak néhányan vagytok:
Ezt muszáj egyenként elkészíteni, szóval, ha például 15 fős partit rendezel, akkor válaszd inkább a másodikat vagy a harmadikat.

 

Fagylalt koktél

Hozzávalók 1 pohárhoz: 
1 tojássárgája, 1 gombóc vaníliafagylalt, 1,5 dl friss narancslé, 1 cl eperszörp, 1 narancskarika, mentalevél. 

 

Elkészítés:
A tojássárgáját, a fagylaltot és a narancslét 2 jégkockával keverőpohárban jól összerázzuk. Karcsú pohárba töltjük. Vékony sugárban belecsorgatjuk az eperszörpöt (ez leülepszik az aljára). A pohár peremére narancsszeletet tűzünk, mentalevéllel díszítjük, szívószálat adunk hozzá. 

Virgin Banana Daiquiri

Hozzávalók: 1/2 banán, 0,5 cl banánszirup, 2 cl citromlé, 2 cl cukor, 10 cl ananászlé, ananászszelet, koktélcseresznye

Elkészítés:
A cukrot, citromlét, szirupot, ananászlét néhány jégkockával és a szétnyomkodott banánnal összedolgozzuk. Koktélospohárba, tört jégre szűrjük, majd megkeverjük. Ananászdarabbal és koktélcseresznyével díszítjük.

 

És végül egy végtelenül egyszerű:
Nevenics koktél:
Hozzávalók: 1 l Zöld Fanta, 1 l almalé, néhány mentalevél és persze jég. 
Ez különleges ital, nagyon hűsítő és egyszerű. Ezt összeöntheted egy nagy kancsóba, tálba vagy vödörbe, (ha megabuliról van szó) és merőkanállal adagolhatjátok a bulin a poharakba.
Ezzel vége mára. Legközelebb jöhetnek a programok. Tarts velünk akkor is!


Házibuli V. - Játékok, táncverseny

Jöjjenek a játékok, amik nagyon fontos részei a bulinak. Nincs is annál rosszabb, ha egy házibuli unalmasra sikerül. Mindenki izgatottan készülődik a nagy partira, s ha ezek után tanácstalan és bamba arccal ülnek az emberek a fotelokban vagy álldogálnak a konyhában és csak a kajával tömik a fejüket, az teljes csőd. A te bulid legyen más!

 

 

Ha van olyan játék a szobádban, amit nagyon féltesz, akkor inkább dugd el egy szekrény mélyére, mert a polcokon, asztalokon, földön levő játékok, cd-k szabad prédák.

Az első nagyon fontos tényező a ZENE!
Ha nem is vagytok igazi táncoslábú társaság, akkor is a jó hangulat alapfeltétele a zene. Te is kiválaszthatsz egy-két cd-t, de a barátaid is hozhatnak magukkal. Ha mindenkinek szól egy kicsit a zenéje, akkor nem lesz veszekedés.

A zene után a másik elengedhetetlen hangulatteremtők a JÁTÉKOK!

A társasjátékok nagyon jók, mert felszabadultabbá teszik a társaságot. Mostanában rengeteg társast lehet kapni, de általában nagyon drágák. 

A tv-s játékok társasjáték változatai

 

Nagyon népszerű az Activity című játék, de ez az, amit anélkül is lehet játszani, hogy megvennétek. Ti magatok is kitalálhatjátok, hogy mit is kell elmutogatnia, körülírnia vagy lerajzolnia a másik csapat játékosának. Szűkíthetitek a kört pl. csak filmcímekre vagy könyvekre. 

A Legyen ön is milliomos c. játékot is fel lehet váltani egy olyan könyvvel, amiben műveltségi kérdéseket és válaszokat találtok.
Fontos, hogy mindig legyenek ajándékok a győzteseknek. Nem kellenek nagy dolgok. Apróságok: csoki, cukor, tollak, füzetek, apró kabalák...stb.
 

 

Alibi

Ez egy amolyan gondolkozós játék. Ketten a társaságból kimennek, és megbeszélnek egy alibit előző estére. Ezalatt a többiek koholnak egy vádat ellenük.
Miután ezzel végeztek, az egyikük visszajön. A többiek előadják a vádat, és kikérdezik az illetőt. Ha viszonylag kevesen vannak a társaságban, akkor mindenki kérdezhet egyet, de nagyobb csoport esetén ez már túl sok lenne, ilyenkor meg kell szabni egy mennyiségi határt. (kb. 15 kérdés optimális). Ezután bejön a másik vádlott, és őt is kikérdezik. Eközben számolni kell, hogy hány esetben nem egyezik a kettejük vallomása. Amennyiben ez több mint a feltett kérdések 1/3-a, a vádlottak bűnösök. 
 

A székes játék

 

 

Ebben nagy szerepe van a zenének. Ha mondjuk 6-an játszotok, akkor 5 székre van szükség, vagyis mindig eggyel kevesebbre, mint ahányan játszotok. Az 5 szék körül kell táncolni a zenére. Amikor megszűnik a zene (nem vége van a számnak, hanem valaki hirtelen, váratlanul! leállítja), gyorsan keresni kell egy széket és ráülni. Fontos, hogy a "zenemegállító" egy másik személy legyen, tehát nem lehet valaki a táncolók közül.
Persze valaki hoppon marad, hiszen eggyel kevesebb ülőhely van. Aki állva marad, az kiesett. Ezután el kell venni egy széket, és megint indulhat a zene és a tánc. A zene megszűnésekor újból le kell csüccsenni és ekkor megint kiesik valaki. El kell venni egy széket és... addig megy mindez, míg csak két ember marad, akik közül az győz, aki le tud ülni az egyetlen megmaradt székre. A döntőben gyakran felmerül az a probléma, hogy mindkét játékos ül a széken. Ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy ki foglal el nagyobb területet a székből a hátsó felével.
 

 

A táncverseny

Ehhez nem kellenek szabályok, csak egy bíró, aki kiválasztja a legjobbakat. Táncoljatok többféle zenére, hogy mindenki megmutathassa, milyen sokoldalú.

Természetesen ezek csak tippek, ha van még több ötletetek, az a legjobb. Ha rám hallgattok, akkor lesz a legjobb a buli, ha nem csupán egy ilyen játékot iktattok be az estébe, hanem kisebb-nagyobb szünetekkel, egy kis csipegetéssel és iszogatással egybekötve minél több játékot játszotok az este folyamán. Így folyamatosan biztosított lesz a hangulat, és mindenki csak arra fog eszmélni, hogy már vége is a remek estének. Biztosan sokáig fogják emlegetni a nálad rendezett házibulit!

 


Házibuli VI. - A házigazda feladatai

Remélem, felkészültél rá, hogy egy buli megrendezése az ajándékok kitalálásán és megvásárlásán kívül sok szervezéssel is járó feladat. Ismered a teendőket, ha elolvastad a sorozat korábbi részeit, most azonban jöjjenek azok a dolgok, amik a buli alatt várnak rád.

Kezdjük tehát a vendégek érkezésével! Lehetőleg minden vendégnek te nyiss ajtót, és ha egyikük most van nálad először, akkor vezesd körbe, hogy tudja, merre találja a mosdót, a konyhát stb...

 

Miután a lakásban való tájékozódás már nem okoz neki gondot, az a legjobb, a vendégek között is végigvezeted, mindenkinek bemutatod, aki még ismeretlen számára, így sokat könnyíthetsz az ismerkedésen, mely ebben a formában nem lesz erőltetett.
Kínálgasd az ételt és az italt és főleg abban az esetben, ha látod, hogy van néhány bátortalan, aki mereven nézi a szendvicses tálat, de nem mer venni belőle. (Erre általában ritkán van szükség.)
Ha történik valami apróbb baleset, (kiömlik egy üdítő, összetörik valami), akkor lehetőleg te takaríts. Persze engedd, hogy segítsenek, de légy jó vendéglátó!
A játékokat Te irányítsd és vedd rá a lustábbakat is a játékra.
Ha valami konfliktus adódik, akkor lehetőleg próbálj pártatlan maradni és kövess el mindent, hogy hamar elcsituljon a vihar. Úgy intézd a dolgokat, hogy mindenkinek jól legyen egy kicsit.

Aranyszabály:
Minden ajándéknak egyformán örülj!

 

A tortát (ha szülinapi buliról van szó) te vágd fel és te kínálgasd. Ha ügyetlennek érzed magad, akkor legyen több önbizalmad vagy válassz egy ügyes lányt, aki segít, de mindenképp vegyél részt az egészben.
Ha táncoltok, akkor figyelj azokra, akiket esetleg senki nem kér fel. Ha az ellenkező nemhez tartozik, akkor te kérd fel, vagy kérj meg egy ellenkező neműt a lovagias feladatra.

 

Ne keseredj el, ha semmi nem úgy történik, ahogy eltervezted! Lehet, hogy szuper a forgatókönyv, amit a bulira írtál, de lehet, hogy a társaság egész másféléket akar csinálni. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, szóval ha lőttek a terveidnek, akkor légy nyitott az új ötletekre, mert nem szabad, hogy épp te ülj lógó orral, csalódottan a nagy fotelben, miközben a többiek jól buliznak. Szóval, érezd jól magad!
A buli után pedig segíts a szüleidnek takarítani!

 


Házibuli VII. - Ha vendég vagy a bulin

A vendégnek mindig a legkönnyebb a dolga, hiszen minden érte van. Neki nincs más dolga, mint szórakozni és az, hogy jól érezze magát. Persze van néhány aranyszabály, amit illik betartani, ha szeretnéd, hogy máskor is meghívjanak. Lássuk, melyek ezek!

 

Fontos, hogy egy meghívásra mindenképpen reagálj, ha nem akarsz elmenni, akkor is.
Ha olyan valaki hív meg, aki évek óta piszkál, akkor ne az legyen az első gondolatod, hogy tudod, mikor!
Lehet, hogy békülni akar, ráadásul a buliján nem valószínű, hogy ő lesz ott egyedül. Lehet, hogy egész jó társaság jön össze, akkor pedig kár lenne kihagyni egy ilyen alkalmat.
Légy nyitott a békülésre és ne hagyd ki a bulit!
Ha mégis úgy döntesz, hogy nem mégy el, akkor is közöld vele, miután megköszönted a meghívást.

 

Hagyjuk ezt a lehetőséget! Szóval, tegyük fel, hogy meghívnak egy szupernek ígérkező partira, és te alig várod a napot. Mik a teendők?
Tudd meg, milyen alkalomból rendezik, bár ha az illető is olvassa ezt a rovatot, biztos tudni fogja, hogy ezt neki kell feltétlenül elmondania. (Ha úgy érzed, kicsit kezdő buliszervező, küldd el neki névtelenül ezt az anyagot vagy az oldal címét, hogy okosodjon!)
Szóval, ha szülinapról van szó, akkor illik ajándékot vinni. Próbálj valami kedveset választani, olyat, aminek biztosan örül. Tudom, ez nem könnyű, sőt, általában nagyon nehéz. De ha megkérdeznéd a legjobb barátját vagy barátnőjét, akkor neki biztosan lennének ötletei. Ha valami drága dolgot javasol, akkor vegyétek meg közösen, így mindenki jól jár.
Abban az esetben, ha te vagy a legjobb barátja, nem tartom elképzelhetőnek, hogy ez a kérdés gondot okozhat. Ha mégis, hát, lehet, hogy mégsem ismered annyira a legjobb barátodat, mint kellene?

 

Na, de ne keseredj el! Figyeld meg egy kicsit az illetőt, és biztosan elkapsz egy-egy mondatot egy kedvenc énekesről, együttesről, könyvről. A lányoknál a "szépítkező cuccok" pl. csatok, krémek, sál... szóval ezek az apróságok mindig bejönnek.
A fiúknál a cd-k, sportcuccok, hobbis dolgok biztos sikert aratnak. 
Ha nem szülinapról van szó, akkor is jó, ha viszel valamit. Például, ha ez az összejövetel egy farsangi buli, akkor valószínűleg jelmezben kell lenned. Ezt nem érdemes a buli délutánján kitalálni, mert elég nehéz lesz összetákolni egy fél óra alatt valami ötleteset. Persze, ha nagyon kreatív vagy?!
Ha szilveszteri buliba mégy, feltétlenül vigyél szerpentint vagy konfettit, esetleg papírdudát, szóval valami feltűnőt.

 

Minden buli előtt illik megkérdezni, hogy ne vigyél-e egy tál szendvicset vagy süteményt, netalántán egy üveg innivalót. Ezek a kérdések mindig jól esnek a vendéglátónak, s ha ő szeretne mindenről gondoskodni, akkor úgyis visszautasítja az ajánlatodat.
Próbálj pontosan érkezni a bulira és nem maradj sokáig, ha te vagy az utolsó távozó. Persze, ha marasztalnak, az más. 
Ne vidd magaddal az öcsédet, a húgodat vagy a nővéredet, ha nem hívták, akkor sem, ha a szüleid megpróbálnak rávenni.
Ne egyél, igyál meg mindent, amit csak a lakásban találsz, mert nem te vagy az egyetlen vendég, s ha mégis, mert ez egy kétszemélyes buli, akkor is hagyj a házigazdádnak is valamit.

Ne nyitogasd a hűtőszekrényt, mert a család többi tagjának félretett töltött káposzta nem a bulira készült.
Lehetőleg egyél-igyál úgy, hogy se magadat, se a szőnyeget, terítőt, fotelt ne edd vagy idd le.
Ha mégis becsúszik egy kis baki, akkor ne titkold el a dolgot, ne húzd rá a fotelt a maszatos szőnyegre vagy ne tedd rá a család fényképalbumát a ragacsos tortamaszatra, hanem szólj a házigazdának és segíts eltakarítani a romokat.

Ne vond ki magad a közös játékokból, még akkor se, ha nem szereted annyira, hiszen inkább játssz a többiekkel valami gyengébb játékot, minthogy egyedül gubbassz a sarokban.
Próbálj a többiekkel táncolni, még akkor is, ha a világ elsőszámú falábújának tartod magad, mert nem lehet mindenki a parkett ördöge és nem is az a lényeg, hanem a közös program.

Szervezd meg, hogy hogyan jutsz haza, és semmiképp ne hozd olyan helyzetbe a vendéglátókat, hogy a buli utáni takarítás mellett még téged is haza kelljen szállítaniuk.

A lényeg, érezd jól magad és ha van elég bátorságod, akkor legközelebb szervezz te bulit és hívd vissza a többieket!

A cikk eredetileg itt volt: http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kgc/0/12324/1