Törzsi kultúrák: A hulik hétköznapjai
Lehet, hogy számodra elképzelhetetlen, hogy a jövőd a frizurádtól függjön, de a huli törzsben felnövő fiúk számára a tökéletes haj az egészséges és életerős férfi szimbóluma.
A férfiak csak bonyolult és hatalmas hajkoronával nyerhetik el a törzs tiszteletét. Így nem csoda, ha a huli fiúknak semmi sem fontosabb, mint hatalmas sörényt növeszteni.

A dzsungel mélyén

A hulik az Ausztráliától északra fekvő szigetország, Pápua Új-Guinea esőerdőiben élnek, és senki nem tudott róluk egészen az 1930-as évekig, amikor az aranyláz az első nyugati felfedezőket hozzájuk sodorta. A hulik ma körülbelül hetvenezren vannak, és legtöbbjük még ma is a hagyományos törzsi életforma szerint él.

Hajmeresztő szabályok

A huli gyerekek általános iskolába is járnak. Tizenéves korukban viszont a lányok már kertészkednek vagy fiatalabb testvéreikre vigyáznak, míg a fiúk hajkészítő-iskolában tanulják a hajnövesztés és -ápolás tudományát. Bizony nem is olyan könnyű azt megtanulni! Mik a szabályok? 

 
 • Ne fuss,mert összekócolódik a frizurád! 
   
 • Ne menj tábortűz közelébe, mert meggyulladhat a hajad! 
   
 • Naponta tizenkétszer vizezd be a hajadat, hogy gyorsabban nőjön! 

  Ha bármelyik előírást megszeged, kiközösíthetnek, vagy ami még rosszabb: csúnya lesz a frizurád! 

   


  Felnőtté válás

  A fiatal huli első hajkoronája azt jelzi, elég erős ahhoz, hogy ellássa a felnőtt férfi kötelességeit, azaz háborúzzon és megházasodjon. Ehhez legalább 18 hónapig kell növeszteni a bozontjukat, és csak ezután vágathatják frizurára. A hajkorona-készítők ilyenkor gomba kalapjához hasonló formát készítenek, ez ugyanis a hétköznapi viselet. Ezt aztán különféle dolgokkal díszíthetik: virággal, madártollal, sőt még a turisták üdítősdobozának fülével is! Ünnepi alkalmakkor különleges hajkoronákat vágatnak maguknak. Ez az utolsó lépés a férfivá érés folyamatában.

  A National Geographic Kids novemberi számából azt is megtudhatod, mit ebédelnek a huli gyerekek, mi a hobbijuk, milyen házimunkákat kell végezniük, valamint tanulhatsz huli nyelven is!

 •  

   
  2006. november 3.