Várva Várt Babák - a könyv borítója - Kattintson ide, hogy megvásárolhassa!Bencsik Andrea: Várva Várt Babák

Tartalomjegyzék
Részletek a könyvből

A részletek Word formátumban

Ha tud valaki arról, hogy hol kapható a weben,  írja meg!


Linkajánló: Baba.lap.huKisgyerekek StartlapjaGyerekprogram.lap.huMeddőség.lap.hu , Gyermekorvos.lap.hu , Gribedli, Könyvek a családról, Gyermeknevelés és -gyógyászat könyvek


Riport Bencsik Andreával: Lombikba zárt világ


Bevezető
Csupán két aprócska sejt találkozása szükséges ahhoz, hogy megtörténjen a CSODA. Két aprócska sejt, melyek egyesülésére normális körülmények között minden hónapban többszörös esélyt ad a természet. Egyetlen petesejt, mely minden hónapban érlelődik a női szervezetben, társára várva. S egyetlen hímivarsejt, mely több millió társa közül célba ér, hogy behatolva a petesejt belsejébe, összeolvadva azzal, megindulhasson egy új élet. 

Bőkezűen bánik a természet azokkal, akik egészségesek. A női szervezetben élete során hozzávetőlegesen 400 petesejt érik meg, hónapról hónapra esélyt adva a gyermekáldásra. 

És mégis. Nagyon sokan, és egyre többen szembesülnek napjainkban azzal a torokszorító ténnyel, hogy hiába várják hónapról-hónapra ezt a kis csodát. Gyermeket szeretnének, de hiába minden próbálkozás, hiába minden „praktika”, a hónap végén ismét „megjön”, s ismét ott a kíméletlen bizonyíték: nem lettem terhes.  Csalódottság, reményvesztettség, kilátástalanság-érzet, kisebbrendűségi érzés, „még erre sem vagyok képes”-gondolatok, fájdalom, sírás, veszekedés, magába fordulás, dühkitörés és még számos negatív érzés kíséri a hiábavalónak tűnő várakozás időszakát. Így volt ez korábban, évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt, de nagyon sok házaspár esetében így van még napjainkban is. 

Nekik készült ez a könyv. Részben azért, hogy tudják, mennyire nem állnak egyedül a gondjaikkal, részben azért, hogy támpontot és reményt kapjanak  álmaik beteljesüléséhez.

E könyv oldalain keresztül – laikusok számára is közérthetően - megismerhetik a lehetséges orvosi eljárásokat, a lombikbébi-program lépéseit, folyamatát, s természetesen és őszintén annak kockázatait, veszélyeit. 

Bepillantást nyerhetnek néhány – ma már boldog - házaspár életébe, végigkísérve küzdelmüket, kudarcaikat, szenvedéseiket azon az úton, mely végre meghozta számukra életük legnagyobb örömét, a Várva Várt Babát.

TARTALOMJEGYZÉK

Köszönetnyilvánítás 6
A gyermekáldásért 7
Miért nem jön a Baba ? 9
Mikor forduljunk orvoshoz ? 9
Egy kis biológia 11
A meddőségi kivizsgálás 15
A meddőség lehetséges okai 16
Meddőségi kezelések, megoldási lépcsők 18
      Terminált együttlét 19
      Ovuláció-indukció 20
      Inszemináció 20
      GIFT – Gamete Intrafallopian Transfer 21
      Lombikbébi program = In Vitro Fertilizáció – Embrió Transzfer (IVF-ET) 22
      Gyógyszeres előkészítés, beállítás 22
      A petesejtek leszívása – punkció 23
      A petesejt megtermékenyítése 24
      Embriótranszfer 24
      ICSI – Intra-Citoplazmatikus Spermium Injektálás 25
      D + módszer 26
      Asszisztált hatching (AHA) 27
      Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration (MESA) 28
      Testicularis Sperm Extraction (TESE) 28
      Preimplantációs Genetikai Diagnosztika (PDG) 28
      Fagyasztás 31
      Donor igénybevétele 33
Kockázatok és veszélyek 34
Szóbeli és írásbeli tájékoztatási kötelezettség 34
      A gyógyszerekkel történő stimuláció veszélyei 37
      A punkció során fellépő veszélyek és nehézségek 39
      A mesterséges megtermékenyítéshez kapcsolódó kockázatok 41
      Az ICSI-eljáráshoz kapcsolódó kockázatok 43
      A fagyasztás kockázatai 45
Terhesség és veszélyek 46
      Terhességi vizsgálat 47
      A méhen kívüli terhességekről 48
      Szinkronterhesség 49
      Rendellenességek a terhesség során 50
      Terhességi mérgezés 52
      Ellenőrző vizsgálatok a terhesség alatt 52
Az eljárások költségei, törvényi szabályozás 54
Az orvos szemével - beszélgetés dr. Dévai István szülész-nőgyógyász főorvossal 56
Rejtelmek a lombik mélyén – ahogyan Bojtor Gyöngyi, embriológus látja 68
Spermabank – interjú Balogh Istvánnal 84
Babák – átvezető gondolatok a beszélgetések elé 96
Interjúk lombikbabák boldog szüleivel 98
      Amikor a boldogság fogalma átértékelődik 98
      Két szép gyermek sok küzdelem árán 109
      Egy dominikai utazás csodatevő hatása 119
      Boldogság az erdő szélén 131
      A mágikus erejű torta 141
      Hármas ikrek 155
      A szerencsés körülmények újszülöttje 173
      Csaknem elveszve az orvosok rengetegében 184
      Akik megjárták a Hadak útját 199
      Visszapillantás a lépcső tetejéről 211
      Ikerpár az építkezés közepette 225
      A pozitív gondolatok ereje utat enged a sikernek 238
      Egy oltás következményei 245
      Egy sportoló számára nincs lehetetlen 252
      Tudatalatti rajz a születésről 263
      Az első embriótranszfer sikeressége 274
      Küzdelem egy idő előtt született baba egészségéért 281 
      Csimota 294
      Hármas terhességből egy baba 306
      Váratlan megoldás a reményvesztettségben 315
Szubjektív vallomás 327
Idegen szavak és kifejezések magyarázata 335


Miért nem jön a Baba ?

A fiatal pár élete új fordulóponthoz érkezett: hónapok-évek óta szeretik egymást, szerelmüket szeretnék még inkább kiteljesíteni, megalapozták a jövőt, s megteremtettek mindent, hogy gyermekkel bővüljön, váljon egésszé a család. Előbb talán csak nem tesznek semmit ellene, később már tudatosan tesznek érte. Telnek a hónapok, s nem történik semmi. A menetrend mindig ugyanaz: a ciklusnak megfelelő rendszerességgel újra és újra megjelenik a havi vérzés, jelezve, hogy nincs terhesség, a kis jövevény várat magára.

S kezdődik az aggodalom, az önmarcangolás, a kétkedés, kérdések egész sora tolul elő. Miért éppen velünk fordul ez elő ? Ki a hibás ? Érdemes-e várni, hátha legközelebb sikerül ? Meddig várjunk, ha mégsem ? Mi lehet az oka ? Mi a teendő ? Kitől kérhetnénk segítséget ?

A legfrissebb felmérések szerint napjainkban minden tizedik pár érintett ebben a kérdéskörben. Számuk szinte napról napra gyarapodik.

Mikor forduljunk orvoshoz ?

Egy egészséges fiatal pár számára kiegyensúlyozott szexuális élet mellett 20-25 százalék esélyt biztosít a természet a terhesség kialakulására. Természetesen nagyon nagyok az egyéni eltérések; van, akinek az első hónap eredményt hoz, van, akinek több hónapot, esetleg évet is kell várakoznia.

A szakemberek türelemre intenek: másfél-két évnyi rendszeres, védekezés nélküli házasélet után tartják indokoltnak az alaposabb kivizsgálást. Orvosi értelemben ennyi idő eltelte után tekinthető egy pár meddőnek. Az orvostudomány megkülönbözteti az elsődleges és másodlagos meddőség fogalmát. Elsődleges meddőségről van szó abban az esetben, ha korábban egyáltalán nem alakult ki terhesség, másodlagos meddőségről pedig akkor beszélünk, ha volt már korábban terhesség.

Nem szükséges és nem is érdemes ennyi ideig várakozni abban az esetben, ha
- a nő 35 évesnél, és/vagy a férfi 45 évesnél idősebb,
- esetleg bármelyiküknek volt korábbi gyermektelen kapcsolata,
- bármelyiküknél előfordult olyan súlyosabb betegség, amely meddőséghez vezethet,
- a női menstruációs ciklus rendszertelen, szabálytalan.

Első lépésként elegendő lehet a nőgyógyász felkeresése, ugyanis az egyszerűbb vizsgálatok a nőgyógyászati alapellátás keretében is megoldhatóak. Ha ezek eredménye alátámasztja a meddőség gyanúját, vagy további vizsgálatok látszanak szükségesnek, akkor feltétlenül keressünk fel egy speciális meddőségi szakrendelést, illetve az erre a célra létrehozott meddőségi központok valamelyikét.

A meddőségi kivizsgálás

A meddőség okának megállapítása érdekében a pár mindkét tagjának kivizsgálása szükséges.

Nőknél a kivizsgálás két pillére az endokrinológiai vizsgálat, valamint a női nemi szervek állapotának vizsgálata. Az endokrinológiai vizsgálat a hormonszintek vérből való meghatározását jelenti a női ciklus bizonyos szakaszaiban, rendszeres ciklus esetén többnyire a 3., 16. és 23. napon. A szervek vizsgálata magában foglalja a nőgyógyászati vizsgálatot, a hüvelyen keresztül végzett nőgyógyászati ultrahangvizsgálatot, illetve valamilyen, a petevezetékek átjárhatóságát vizsgáló képalkotó eljárást (ultrahang, röntgenátvilágítás, hastükrözés, laparoszkópia útján). Ez utóbbira nincs szükség azokban az esetekben, ha a spermakép alapján eleve csak lombik- vagy ICSI-eljárás kerülhet szóba megoldásként. (Ismertetésüket ld. később.)

Férfiaknál a nemzőképességi vizsgálat az ún. spermakép feltérképezésére irányul, mely tehát az ondófolyadékban lévő spermiumok számának, mozgékonyságának és alaki jellemzőinek felmérését jelenti. Normális spermakép esetén legalább 20 millió spermium található milliliterenként, melyeknek legalább 40 százaléka ép morfológiájú, s legalább 25 százalékban jó mozgásúak. Ha az eredmények megfelelőek, a továbbiakban a férfinek csak néhány vérvételen kell részt vennie, s a későbbiekben már csak „adományozóként” szerepel a gyermekáldást elősegítő folyamatban.

Rossz eredmények esetén szükséges a férfi nemi szervek orvosi vizsgálata, amit a férfi eredetű meddőséggel is foglalkozó urológus, andrológus szakember végez. A vizsgálatok alapján az andrológus dönt a további kezelésekről, mely többnyire gyógyszeres terápiát jelent.

Lombikbébi program = In Vitro Fertilizáció – Embrió Transzfer (IVF-ET)

Lombikbébi kezelésen a szervezeten kívül történő megtermékenyítés különböző formáit értjük, melyek során a spermiumok és a petesejt találkozása, s így a petesejt megtermékenyülése a szervezeten kívül, laboratóriumi körülmények között történik. Az első lombikbébi születése óta eltelt 25 évben ez a tudomány széleskőrben elterjedt, dinamikus fejlődésen ment keresztül, egyre újabb és újabb eljárások, technikák váltak ismertté és alkalmazhatóvá a mindennapokban. Napjainkban e beavatkozások segítségével összességében 25-35 százalékos eredményességgel érhető el terhesség.

Az eljárás sikeressége nagymértékben függ a nő életkorától. Három embrió visszaültetése esetén, 30 év alatti életkorban 30-35 százalékos a terhesség bekövetkeztének valószínűsége, 30-35 év között kb. 25 %, 35 és 40 év között 15 %, 40-45 éves kor között kb. 5 %. Aki 45 éves kor fölött kíván IVF eljárást, annak egy külön nyilatkozatot kell aláírnia, hogy a terhesség valószínűsége 0 és 1 százalék között van.

Beszélgetés Dr. Dévai István szülész-nőgyógyász főorvossal, 
a Dévai Intézet igazgatójával

Növekszik-e az érintett, segítséget igénylő párok száma, s milyen változások tapasztalhatók az okokat illetően az utóbbi időben ?
A kezdetek óta évről évre emelkedik valamelyest a meddőségi problémával küzdő házaspárok aránya. Az európai statisztikák szerint 10-12 % között van jelenleg, Magyarországon olyan 12-14 %-os az érintettség. Az okok között nagymértékben előtérbe került a rossz spermakép, a környezetszennyeződés illetve a stresszes életmód miatt. Ma már 2 %-ra tehető azon esetek aránya, ahol még a legfejlettebb technika mellett sem tudunk megtermékenyítésre alkalmas spermiumot találni, s donort kell igénybe venni. Nőknél nagyon gyakori az abortuszok aránya, a petevezeték elzáródása, a méhen kívüli terhességek miatt eltávolított petevezeték, valamint rohamosan nő az endometriózis nevű betegségben szenvedők száma.
Mit gondolsz, a szakmai hozzáértésen túlmenően milyen tényezőkön múlik a beavatkozások sikere ?
Ez összetett kérdés. Tudomásul kell vennie önnön magát, a lehetőségeket és a korlátokat is. A legnagyobb gondot általában az jelenti, ha a páciensek elveszítik a türelmüket. Be kell látnunk, hogy adott számú petesejt van, hogy adott minőségű petesejt van, és adott minőségű és darabszámú a spermium is. Ebből kell összehozni gyakorlatilag a terhességet. A sikerráta 30 éves életkor alatt 35 %, ami azt jelenti, hogy ezt a számot nem nagyon lehet átlépni. Ha akarom, ha nem, száz nőből 35 terhes lesz, 65 pedig nem. Ez a tudománynak a jelenlegi lépcsőfoka. Ha visszatekintünk csak arra, ami a saját életünkben volt: először az egyszerű lombik-eljárás, utána 1992-től jött az ICSI, később a fagyasztás, az asszisztált hatching, stb., stb., tehát állandóan fejlődik ez a technológia is, mint minden. Ezek a fejlesztések egy adott betegcsoporton mindig tudnak segíteni, de száz százalék nincs.
A különböző akadályozó tényezők jelentősen rontják a siker esélyeit: a túlfűtött pszichikai állapotok, a nagy izgalom, vagy az, ha mégsem akarja a gyermeket igazán. És persze az életmód rendkívül fontos. Ne dohányozzon, ne fogyasszon alkoholt, és kábítószeres ne legyen. Megdöbbentő hallani a kábítószeres terhesekről, akik már itt is megjelentek, akik legalább nekünk néhány szóban elmondják, hogy füveznek, vagy egyéb anyagot használnak.
Nagyon-nagyon lényeges a megfelelő táplálkozás, hogy ne a divatos fogyókúrákat kövesse az, aki egészséges gyermeket szeretne. Kiegyensúlyozott diétát kell tartani. Nem elégséges, ha zöldségeket esznek csak, növekvő terhesség mellett még inkább szükséges tojást, halat, húst fogyasztani. Nagyon sószegényen kellene táplálkozniuk, miközben az átlagos élelmiszerek túl sok sót tartalmaznak.
Tapasztalataid szerint hogyan hat a házasságokra, hogy ennyi megpróbáltatáson kell keresztülmenniük a gyermekáldás érdekében ?
Ez nagyon változó, van, ahol már szinte az első pillanatban felborul a kapcsolat.
A legtöbb házasságban az egyik fél jobban szeretne gyereket. Általában a nők akarják jobban, ezért elszántabbak is. Úgy látom, hogy az labilizálja meg inkább a párkapcsolatokat, ha a férfioldalon van a gond, és a nő nem eléggé biztos magában. Ha a nő nem akarja annyira, vagy túl nagynak véli a kockázatot, és ezt a kockázatot nem akarja vállalni egy férfiért, akkor feladja a kapcsolatot is. Vagy belevág, de az első műtét után, ha nagyon fájt neki, vagy elege van a procedúrából, akkor nem folytatja. Többségében azért azt látjuk, hogy a nehézségek hallatán összebújnak, és fogják egymás kezét. És ezt öröm látni, ez inkább a megható része. És ez is fontos a sikerhez, hogy a nő ne érezze egyedül magát ebben a helyzetben. Fizikailag amúgyis ő – a nő - az, aki a nehézségek nagy részét viseli, nagyon lényeges, hogy legalább lelkileg biztos támaszt, támogatást találjon.

Rejtelmek a lombik mélyén

Beszélgetés Bojtor Gyöngyivel, a Dévai Intézet embriológusával

Mik azok az okok, ami miatt rossz lehet a sperma ?
A környezeti ártalmak nagyon befolyásolják. Ilyenek például a kémiai szerek, a foglalkozási ártalmak, tehát a festékkel, szerves oldószerekkel, vegyszerekkel foglalkozók általában károsodnak. Nagyon gyakoriak az életmóddal összefüggő egészségkárosító hatások. A dohányzás, alkoholfogyasztás, kávé, a táplálkozás egyoldalúsága és a stresszes állapotok. A szauna is nagymértékben befolyásolhatja; mint tudjuk, a spermiumok nagyon érzékenyek a magas hőmérsékletre, könnyen elpusztulnak. Valamelyest lehet javítani a spermaképen, de teljes mértékben soha. Akinek nagyon rossz, 20 millió per milliliter alatt van a spermiumszáma, azon nem nagyon tudunk már változtatni, még az andrológus sem. Ezek a páciensek mindig andrológiai kivizsgálásra kerülnek, és többnyire hormonális kezeléseket kapnak két-három hónapig. A kezelés hatására feljavulhat a sperma, de később többnyire vissza is esik, tehát nem tartós ez a behatás.
Milyen tanácsokat adtok a spermakép javítása érdekében?
Aki gyermeket szeretne, a szaunát mindenképpen kerülje el. Az étkezésre is oda kell figyelni, mert nagyon sok tartósítószert tartalmaznak az élelmiszerek, és ezektől tartózkodni kell, inkább a bioételeket kellene előnyben részesíteni. Nagy mennyiségben ajánlott kaviárt, halat, tökmagot, sütőtököt fogyasztani. Volt olyan páciens, aki egy hónapon keresztül halat evett, minden nap kétszer-háromszor, már nagyon megutálta, de nagyon jó eredményt ért el, teljesen normális lett a spermaképe. Ez persze nagyon ritka. Nyilván, akinél eleve, genetikailag is kevés a spermiumszám, annak nem fog megjavulni soha. Ha valakinek a szervezetében esetleg valamilyen gyulladásos folyamat van, fogíny-, foggyulladás, reumatikus panaszok, megfázás, ez átmenetileg leronthatja az eredményeket. Amikor spermavizsgálatra jön egy férfi, és náthás hangja van, akkor meg szoktam kérdezni, hogy szed-e valamilyen gyógyszert, van-e valamilyen gyulladása, mert biztos, hogy akkor rossz a spermaképe. Hiába normozoospermiás, ha gyulladás van a szervezetben, biztosan lerontja, mert ez befolyásolja a spermatogenezist. Ha valaki gyógyszert szed, antibiotikumot, vagy olyan más gyógyszert, amely rontja a spermaképet, akkor azt javasoljuk, hogy jöjjön vissza legközelebb, akár egy hónap múlva, amikor már kiürül a szervezetből, és már valószínűleg normális lesz a spermakép.
Tapasztaltál-e az elmúlt években változást a spermaképekben ?
Olyannyira, hogy 10-15 évvel ezelőtt szinte nem is láttunk, nem is találtunk olyan esetet, hogy kevés lenne a spermiumszám. Akkor még nagyon jó volt. Ez az évek során, tehát az eltelt 5-6 évben alakult így, hogy egyre rosszabbak lettek a spermaképek. Erre kellett találni valamilyen módszert, és ezért is jött be az ICSI, amikor a petesejtbe egy darab spermiumot szúrunk be kapilláris útján, mikromanipulációs módszer segítségével.
De vegyszerek és stressz már korábban is létezett.
Igen, de nem olyan mennyiségben. És egyre rosszabb lesz a spermakép, kutatások is igazolják, hogy fokozatosan romlik.
Addig is: mi a megoldás ?
Akiknél egyáltalán nincs spermium az ondófolyadékban, azok kerülnek az úgynevezett SMART-eljárásra. Ennek során az andrológus műtét útján a heréből szövetdarabot, ún. bioptátumot vesz ki. Ez egy fantasztikusan jó módszer, nagyon jó lehetőség azok számára, akiknél látszólag már semmi remény nincs spermium nyerésére. Elaltatják a pácienseket, és egy vagy két borsónyi darabot kimetszenek a páciens heréjéből. Ezt a bioptátumot dolgozzuk mi fel annak érdekében, hogy a benne lévő spermiumot kinyerjük. A kezelés során centrifugáljuk, mindenféle maceráción megy keresztül, tubulussejtekre bontjuk. A petri-csészében egy speciális alakzatot hozunk létre a táptalajból – ezt mi fedeztük fel, a formája szakmai titok ! -, olajjal lefedjük, a közepére tesszük a már megkezelt, tubulussejtekből kiválogatott spermamasszát, és ha van benne spermium, az biztos, hogy ki fog úszni a szélére. Csak így lehet ezeket összeszedni, más módszer jelenleg nincs. Ha nem úszik ki azon a napon, akkor még várunk a következő napig. Gyakran előfordul, hogy csak másnap úszik ki, és akkor tudunk petesejteket szúrni. Ha nem úszik ki, az azt jelenti, hogy egyáltalán nincs spermium. Olyankor már csak a donor kerülhet szóba. A páciensek tudják ezt, így már előre bebiztosítják maguknak a donort a spermabankból.

Spermabank

Interjú Balogh Istvánnal, a Krio Rt. igazgatójával

A meddő házaspárok közel öt százaléka számára a pár férfitagjának betegsége miatt soha adatik meg a közös gyermek születésének lehetősége. Nekik, akik - szerelmük mellett minden nehézség mellett kitartva - úgy döntöttek, együtt kívánják leélni az életüket, a donorsperma igénybevétele jelentheti azt a megoldást, mely a feleség számára a babavárás és gyermekszülés örömét nyújtja, s legalább részben megadja mindkettőjüknek a saját gyermek világra jöttének élményét.

Hogyan tartjátok nyílván, illetve hogyan választják ki a házaspárok a donort ?
Csaknem valamennyi meddőségi központtal szerződést kötöttünk, így mi szállítjuk a szükséges mennyiségű mintát a számukra. Van olyan intézet, ahonnan ide jönnek a házaspárok, és ők maguk választják ki a donort. Van, ahol csak leírják az igényeket, és átküldik faxon. Leírják, hogy kell nekik öt ampulla 170-180 cm magas, 70 kilós, barna hajú, zöld szemű, ilyen és ilyen vércsoportú ember. Jobban szeretem, ha a házaspár jön ide, nem pedig valaki más választ helyettük. Itt nálunk van egy katalógus, amiből választani lehet. Az adatlap a donorok lényeges adatait tartalmazza: külső megjelenési jegyek, arcforma, szemszín, hajszín, magasság, testsúly, valamint az életkor, iskolai végzettség, foglalkozás, érdeklődési terület, vallás, vércsoport. A főbb jellemzőket számítógépen is nyilvántartjuk, és ha valaki ide eljön, akkor segítünk a keresésben. Itt órákat is el lehet tölteni, mire kiválasztja a megfelelőt, hiszen elég sok minden benne van a katalógusban. Úgy segítünk, hogy megkérdezzük azokat a szűk paramétereket, amiket ők fontosnak tartanak, és elmondjuk, amiket mi tartunk fontosnak. Ez azt jelenti, hogy milyen a férj testmagassága, színe, esetleg vércsoportja, ha tudja, és ennek alapján egy leszűkített keresést csinálunk. Kivesszük a katalógusból azt a 8-10, esetleg 3-4 embert, akikről úgy gondoljuk, hogy a leginkább hasonlít, és ebből választanak. Ez jól működik, jobban szeretik, mintha az egészből kellene választani. A donorok természetesen névtelenek, a nevüket nem lehet nyilvántartani. Csak egy azonosítószámuk van, fotót sem lehet mellékelni, ezért karakterrajzok vannak. Általában az a jellemző, hogy a házaspárok olyasmit szeretnének kérni, ami a férjre leginkább hasonlatos. Van olyan, aki nem is tudja a vércsoportját. Ha tudja, az előny, de igazából nem kizáró ok, tehát ha nincs olyan vércsoportú, az sem gond.
Említetted a donorok névtelenségét. Mi történik, ha nagykorú lesz az ily módon született gyermek, és szeretné megtudni, hogy genetikailag ki az apja?
A jelenlegi törvények értelmében ő sem tudhatja meg. Eleve a családon múlik, hogy elmondják-e, milyen megtermékenyítésből és hogyan született. Ha nem közlik vele, akkor ez a kérdés fel sem merül. Ha elmondják neki, a körülményeket persze megismerheti, erre van lehetősége, de visszanyomozni nehéz is lenne. Tegyük fel, megjelenik itt húsz év múlva valaki, hogy ő donor-megtermékenyítésből született, és mondjuk meg, ki a papája. Nem tudjuk megmondani, mert nem biztos, hogy tudjuk, melyik donortól származó megtermékenyítésből született az illető. Hiszen, ha például a meddőségi centrum nem a párt küldi el hozzánk, hanem ő maga végzi a megrendelést, akkor nem is tudjuk, hogy adott házaspárnál melyik donort használták fel. Tehát nem tudunk segíteni, és a jelen rendelkezések szerint nem is lehet. Hogy mi lesz ezzel kapcsolatban húsz év múlva az álláspont, arról fogalmam nincs.
Maguk a donorok tudnak arról, hogy gyermek származik tőlük ?
Igen, hiszen minden donor spermája csak négy sikeres terhességig használható. Ezután be kell fejeznünk, és közölnünk kell vele, hogy nem adhat le több mintát.

Amikor a boldogság fogalma átértékelődik

Andrea (37 éves) és Zoltán (41) Budapest egyik elővárosában élnek kisfiukkal, a 19 hónapos Gergővel.

Milyen mottót adnátok a történeteteknek ?
Z: Talán azt lehet mondani, hogy harc a gyerekért.
A: Gergő, a csodababa. De ez mindenkinek csoda. Mindenkinek a saját gyereke a legnagyobb csoda a földön. Nem tudok mottót, mert ez maga a boldogság.
Z: Amiket az ember közben átél, azt sem lehet elmondani. Csak érezni lehet. Hogy küzdöttünk érte, és sikerült elérni. Az az öröm is, amit a gyerek egy-egy mozdulata naponta okoz, meg az, hogy egyáltalán van, és a miénk. A dátum is olyan szép, amikor született: 2001. 6. hó 21. Olyan szerencsés szám, remélem, az lesz az egész élete a 21-essel.
A: Az biztos, hogy este, amikor elaltatom, - mert még mindig szopik -, és elalszik a karomban, képes vagyok 10-15 percig csak fogni és nézni, ahogy alszik. Csak fogom, és mindig eszembe jut, hogy mennyit szenvedtünk érte, és csak megvan, és csak megszületett. A mai napig majdhogynem föl sem tudom fogni, hogy tényleg van, pedig azért már másfél éves elmúlt. Akkora nagy öröm és akkora nagy boldogság, hogy tényleg itt van, és tényleg az én gyermekem. A mai napig, este, amikor nyugi van, csend van, tíz percet is elgondolkodom fölötte. És tényleg az enyém, mert fogom.
Z: Ebben a korban már egészen másképp állunk hozzá. Más, amikor az embernek húsz vagy huszonöt évesen lesz egy gyereke, akkor még teljesen másképp látja az életet is. Amikor elérkezik egy ilyen érettebb korba, akkor már látja, hogy mit jelent egy gyerek, meg mit a vagyon, meg mit a többi dolog. Hogy mi a fontos az életben. És nekünk már a gyerek a fontos. Ő van az első helyen.
A: Átértékelődnek dolgok abban a pillanatban, és ami idáig nagyon fontos volt, az már egyáltalán nem számít. Amikor nem volt, akkor persze az számított, hogy legyen az embernek lakása, legyen kész a ház, legyen meg minden a helyén. Most ilyen dolgok, hogy valami nincsen meg, már nem fontosak.
Z: Meg időben is, most már ez a fontos, nem megyünk el össze-vissza, csavarogni, hanem a család és a gyerek az első.
Szerintetek mennyit számít az ember hite abban, hogy sikerülni fog ?
A: Csak az számít, szerintem. Teljesen pozitívan kell nézni az egészet. És az is nagyon sokat számít, hogy a társ, a partner ott van. Megnyugtat, hogy jól van, azért nem olyan nagy tragédia, majd a következő sikerül. Az nagyon fontos, hogy biztosan álljon az ember mellett valaki. A szeretet, az óriási nagy szerepet játszik.
Z: Azok az emberek, aki idáig eljutnak, nagyon összekovácsolódnak. A nehézségek azok, amik összehoznak. Csak ránéz a másikra, és már tudja, hogy éppen most milyen lelkiállapotban van, mi a problémája.
A: Szinte egyik sem fiatal, aki már ide eljut. Akik a rendelőben ültek, általában már azok sem voltak fiatalok.
Z: Igen, mert amikor az ember fiatal, még azt hiszi, majd rendbe jönnek a dolgok. Idő kell ahhoz is, míg rászánja magát.
A: Ha én újra kezdhetném, lehet, hogy mégsem hagynék ki ennyi időt. Bár a méhen kívüli terhességek után elkerülhetetlen volt, és az is igaz, hogy pihenés szempontjából kellett, de nem várnék ennyit. Amikor biztos, hogy nem fog összejönni, akkor csinálni kell, és idejében utána menni. Túl azon, hogy mindennek biztosan így kellett történnie, azért jó lett volna, ha mindez tíz évvel ezelőtt sikerül.

Hármas ikrek

A szokásosnál is elfogódottabban csöngetek a társasház lakásának ajtaján. Bárhol is jártam eddig e könyv kapcsán, mindenütt ott lebegett a határtalan boldogság, az öröm a családokban, mindenhol átérezhettem a csodát. De ez egy picit más. Itt egyszerre mindjárt háromszorosan jelenik meg előttem: a babák ugyanis hármas ikrek. S ami talán még szebb az egészben: mindhárman teljesen különbözőek. Bármennyire figyeltem is őket, nem igazán sikerült hasonlóságot találnom sem külsejükben, sem nyiladozó személyiségükben.

Hány évesek vagytok ?
Én 32 leszek nyáron, a férjem pedig 39. Harminc és fél voltam, amikor születtek. Azt is nehéz volt megélni, hogy ebben a korban már mindenkinek született gyereke a környezetünkben. Annyi nővel beszéltem, és hasonló érzéseket éltek át ők is, hogy mit szólnak a munkahelyen, a családban. Ezen aztán valahogy túlteszi magát az ember, de a baráti körben jönnek a gyerekek, és ezt látjuk nap, mint nap. Fáj, és szinte mindenkiben előjön az irigység. A legjobb az volt, amikor addig a pontig eljutottam, hogy már egyáltalán nem irigykedtem. Ugyanúgy tudtam ránézni más gyerekére, nem volt bennem semmi fájdalom, rájöttem, hogy attól nekem nem lesz jobb, ha neki is rossz. Legyen akár öt gyereke is, nem zavart. Odáig eljutni, azt a belső nyugalmat megszerezni, hát, évek kellettek, mire magamban én ezt feldolgoztam. Akkor sikerülhet, amikor az ember ezt a lelkiállapotot eléri. Ezt határozottan merem állítani. Persze, könnyű mondani, én is mindig azt mondtam, hogy könnyű mondani. Nekem ne mondják, hogy ne legyek türelmetlen, mert idegesít. Mikor az ember már a kezében akarja tartani a gyereket, és még el se kezdett orvoshoz járni, meg még most fogják injekciózni, meg azt mondják, hogy álljon le, szünet és pihenő, hát az a réme ezeknek a nőknek, hogy most egy kis pihenő, mert egy kis ciszta, vagy ez, meg az. Érdekes, egy idő után az ember már annyira lazán tudja kezelni, hogy már ott röhögcséltünk a nőkkel műtét előtt. Nagyon jó a hangulat az intézetben, nagyon szeretem, a lányokat, a nővérkéket, jó hangulatot teremtenek. Igazából nem sok nevetnivaló van, amikor az embert szurkálják, de mégis nevet, kínjában is. Érdekes dolgok ezek. Amikor elkezdődik egy ilyen beállítás, aztán lehet menni leszívásra, beültetésre, és várni, az ember ilyenkor mindig kap egy reménysugarat, és az az érzése, hogy már tulajdonképpen félig terhes. Nagyon jó.
Mi volt a legnehezebb az egész folyamatban ?
Mindig az első három hét, a várakozás volt a legnehezebb, hogy sikerült-e, azok borzasztóan lassan telő napok voltak. A legeslegnehezebb az volt, amikor az első babát elveszítettük. Nagyon padlóra kerültem, nehéz volt talpra állnom. Aztán valahogy egyszer csak a belső hitem segített. Az, hogy igenis lesz gyermekem, és sikerülni fog. Valami belső nyugalom szállt meg. Pedig nem vagyok hívő, legalábbis olyan értelemben, ahogyan neveltek, tehát nem járok templomba. De hiszek valamiben, a sorsban, vagy valami fensőbbrendűben, vagy nem is tudom, hogyan nevezzem. Hiszek abban, hogy valami küldetésünk van a világon, és mindennek magyarázata és miértje van. Hiszem azt is, hogy nem véletlenül kaptam ezt a három babát egyszerre a sorstól, ez a feladat jutott nekem ebben az életben. 

Akik megjárták a Hadak útját

Gyöngyvér Budapesttől harminc kilométerre él, családjával. A közös kertben két ház áll, egyikben szülei laknak, a másik most épült fel maguk és gyermekeik számára. Igazi hölgykoszorú fogad, három generációból. A téma főszereplője, Eszter, a 27 hónapos lombikbaba; húga, a 11 hónapos pici Gyöngyvér, aki természetes fogantatással lepte meg szüleit; az anyai nagymama, aki vigyázó szemekkel felügyeli a kislányokat; s az édesanya, Gyöngyvér (35 éves), akivel e népes társaság közepette is zavartalanul tudunk beszélgetni,

A lombik-beavatkozás ICSI-módszerrel történt ?
Igen, ICSI-vel, minden beavatkozás, szóba sem jöhetett az IVF. Egy vállalkozással volt akkoriban nagyon kemény problémánk, becsődültünk eléggé komolyan anyagilag. Úgy is mondhatnám, hogy rendesen lenulláztuk magunkat, pedig elég jó anyagi körülmények között éltünk előtte. Mostanában kezdünk újra talpra állni. Úgy gondolom, hogy ez a férjemet eléggé érzékenyen érintette. Közben meghalt egy barátja. Nagyon sok minden jött neki is, pszichikailag, biztos ez hatott rá mélyen. Gondolom, ezért is voltak rosszak akkor a vizsgálati eredményei. Miután mi összekerültünk, igencsak megjártuk a Hadak útját, rögtön kipróbáltuk egymást, hogy kitartunk-e egymás mellett, mert elég kemény dolgok történtek. Átéltük azt, hogy nem lehet gyerek, akkor is kitartottunk egymás mellett. Átéltük azt, hogy hét krajcárt játszottunk naponta a kiló kenyérért, de azon is túl vagyunk. És lassan minden rendeződik, úgy néz ki. Babák is vannak, az anyagiak is kezdenek helyre jönni.
Hogyan éltétek meg azt, hogy nem lehet természetes úton baba ?
Borzasztó volt. Pont a születésnapomon ment a férjem erre a vizsgálatra, és felhívott engem. Még ő is sírt a telefonban. Én teljesen kiakadtam. Ez körülbelül fél órát tartott, és utána úgy döntöttem, hogy biztos, hogy van megoldás. Én nem az a típus vagyok – az anyukám ezt belém nevelte -, aki könnyen föladja a dolgokat. Kitartó típusok vagyunk. A férjem inkább letargiába esik. Talán még az is megfordult a fejében, hogy én esetleg ott fogom őt hagyni emiatt. De ez legfeljebb addig tartott neki, amíg haza nem ért az autóval. És még egy fél órát, amíg én őt megvigasztaltam. Mire hazaért, addigra teljesen helyre tudtam magam rakni agyilag.

Visszapillantás a lépcső tetejéről

Zsuzsával (34 éves) budapesti, háromszobás lakásukban beszélgetünk, amíg a másfél éves ikerlányok ebéd utáni álmukat alusszák. A férj, Norbi (36) dolgozik, így nem lehet jelen. Tudom, kicsit nehezményezte, hogy rá már nincs is szükség. Zsuzsáról azt érzem, nemigen ismerhet leküzdhetetlen akadályokat és megoldhatatlan problémákat. Gyakorlatias szemlélete, ereje és lendülete magával sodor. Mire minden kérdésemre választ kapok, az ikrek is felébrednek, így alkalmam nyílik megcsodálni őket. A legbelső, nagyméretű szoba teljes egészében a lányok biztonságos birodalma, ajtajában kis faráccsal elbarikádozva. A két „babóca” két külön világ. Méretek tekintetében Lili a kisebb, vékonyka, örökmozgó, minden érdekli, dinamikus kislány. Luca kicsit kerekdedebb, temperamentumban is higgadtabb, megfontoltabb.

Hogy érzed, a férjeddel való kapcsolatotokra hogyan hatott ez az egész ?
Nem tudom. Ez egy akadály volt kettőnk életében, és ezt le kellett győzni. Ennyi. Nem tudok ilyen nagy szavakat mondani. Ez volt egy lépcső, egy akadály a kettőnk életében, amit muszáj volt mind a kettőnknek meglépni. Összekapaszkodtunk és vittük egymást a cél felé.
Lelkileg melyikőtöket viselte meg jobban ?
Biztos engem viselt meg jobban, mert azért ezek a dolgok nem múlnak el nyomtalanul az ember feje fölött. Most, hogy túl vagyok rajta, így már azt mondom, hogy nem viselt meg. Jó így rájuk nézni, meg ha rájuk nézek, tudom, mibe kerültek, nem volt egyszerű játék, de olyan ez, mint egy költözés. Azt is össze kell koordinálni, és ott is mind a kettőnknek ott kell lenni, mert különben nem megy. Nagyjából ennyi. Biztos szorosabb lett, de nem tudom ezt így kategorikusan kimondani, mert csak segítettük egymást mindig. Ha én voltam egy kicsit lezökkenve, akkor ő rugdosott meg, ha ő volt, akkor én lendítettem, meg vágtam hátba, hogy ne bolondozzál.
Mit gondolsz, mi a Ti sikeretek titka ?
A hitem, ez tuti, ez biztos. Nem szabad feladni, mert minden egyes beültetéssel az ember közelebb van a megoldáshoz. Ez egészen biztos. És az a fontos, hogy mi van a fejedben. Amikor meg elpukkadt az ember, akkor mindig valamelyik családtagja hátba vágta, hogy ne szórakozz már, most eddig eljutottál, nehogy már most add föl. És akkor az ember kicsit összerántja magát, és akkor fölkel a nap, és újra indul minden.
Mikor érezted azt, hogy most már minden rendben van, és sínen vagy ?
Amikor azt mondta az ultrahangon, hogy ott a két kis petezsák. Az akkor olyan jó volt. Azt hiszem, akkor. Igen, és én akkor hátradőltem a „székben”, és vártam, hogy megérjenek a gyümölcsök. Addig volt izgalom, az a három hét, és akkor azt mondta, hogy itt van, de ki kell jutni a dzsungelből, úgyhogy még nem viháncolunk. Mondtam, rendben van, és onnantól béke és nyugalom, és amit mondott, szigorúan mindent betartottam. Az volt egy ilyen fordulópont. Akkor fűnek-fának mutogattuk a gyerekekről az első képet.
Milyen tanácsot adnál másoknak ?
Nem szabad feladni, az biztos. Ez az akadály megugorható. Amikor már itt van az ember, akkor látja, hogy mennyire. Eltökéltnek kell lenni. Hogy mondjam, szóval ez nem probléma. Vagy ha probléma, akkor ez megoldható. Tehát ez nem egy szélmalomharc, hogy ez csak kivételezetteknek sikerül. Ez bárkinek sikerülhet. Nagyjából ennyi. Ezt nem szabad úgy felfogni, mert ez nem tragédia. Hát most „sah schon”, most azért, mert rossz a szemem, azért nem kaphatok szemüveget ? Mert ciki ? Vagy elromlik az ember foga, hát nem csinálják meg ? Ez ugyanolyan dolog. Csak egy kicsit izgalmasabb, az kétségtelen, meg több a buktatója, de most egy fogfúrásba is bele lehet halni, ha az ember nagyon végletekben gondolkodik. Tehát ezt egy lépcsőnek kell látni, amit meg kell lépni. És ha ötödszörre sikerül, vagy tizedszerre, akkor tizedszerre sikerül. Az a lényeg, hogy a lépcső tetejére jussunk. Vagy egy lépcsőfokkal följebb jussunk. És kész. Nem szabad ezt olyan nagyon drámaian fölfogni. Nem kell, fölösleges, mert azzal nem segítek senkinek. Se magamnak, se a környezetemnek, se az orvosoknak. Legfőképpen magamnak nem. Mert az én maximális pozitív hozzáállásom a legfontosabb ebben a kérdésben, szerintem. Hát ennyi, ilyen kis prózaian nagyjából.

Váratlan megoldás a reményvesztettségben

A kétgyermekes család Budapesttől 200 km-re, egy kisközségben él. Közvetlen vonatjárat nincs, többszörös csatlakozással, nehézkes átszállásokkal lehet hozzájuk eljutni. Talán elképzelni sem lehet azt az erőt, ami mégis vitte őket magával, hogy évekig, télen és nyáron, sárban, fagyban és hóban is akár, hajnalok hajnalán az első buszjárathoz igyekezzenek, hogy elérjék a korai vonatot. Számukra ez sem volt akadály. Mentek, mert tudták, oda kell érniük a nagyvárosi klinika reggeli vizsgálataira, a sokszor fizikailag is kellemetlen beavatkozásokra, műtétekre. Mentek, mert hajtotta őket ez az erő, ez a megmagyarázhatatlanul mély vágy, hogy gyermeket szeretnének. És amikor már minden elveszettnek látszott, jött egy újabb reménysugár, a még távolabbi fővárosban, ahol végre rátalálhattak a beteljesülést jelentő megoldásra. Látogatásomkor az elsőszülött Bálint (5 éves) óvodában van. Az egyéves Fannit édesapja (36) ebédelteti, majd megpróbálja délutáni álomba ringatni. Judittal, a boldog és megnyugodott édesanyával (36) kettesben tekintünk vissza az eddig megtett hosszú útra.

Beszéljen egy kicsit a kezdetekről !
1991-ben házasodtunk össze, és próbálkoztunk, mint minden házaspár. Két év után mentünk orvoshoz, mert úgy tudom, annyinak el kell telnie, hogy foglalkozzanak velünk, és a helyi nőgyógyászunk küldött el bennünket a közeli városba, mindenféle vizsgálatra. Engem is kivizsgáltak és a férjemet is. Látszott, hogy nekem külsőleg nincs problémám, és akkor a férjemnek el kellett menni andrológushoz spermavizsgálatra. Többmillió spermiumnak kellene lennie, de az övében nulla volt. Utána végeztek egy szövetmintát is, hereszövetet vettek, abban sem volt semmi, ők legalábbis nem találtak semmit. Nekünk végül is ez volt a nagy problémánk, mert - mint később kiderült -, a főorvos úrék találtak
Amikor a Bálinttal terhes lett, ez a feszültség rendeződött ?
Igen, úgy megnyugodtunk. Most, hogy a kislány megszületett, végül is most vagyunk úgy, hogy jó. Minden megvan. Valaki mondta nekem a múltkor, hogy ő úgy szeretne fiatal lenni. Mondom, én nem szeretnék, nekem most jó így, ahogy van. Életemben nem voltam még ilyen boldog, meg ilyen nyugodt. Most tavasszal szeretnénk járólapot cserélni, meg festetni, és mondtam épp az ismerősöknek, hogy ez nekünk olyan nagy dolog, hogy végre, tíz év után festethetünk a házban, azóta nem volt, és olyan csúnya minden. És úgy néztek rám, olyan furcsán. Mondtam, nem hiszitek el, hogy évekig azon gondolkodni, miből lesz pénzem arra, hogy orvoshoz menjek, és oda vinnem kell egy táska pénzt, és azt honnan fogom előteremteni, és hogy lehetőségem sincs arra, hogy valami másra költsek, hogy valami mást is vegyek. És olyan jó, hogy végre nyugodtan élhetünk, és egyszer végre úgy élhetünk mi is, mint bárki más. Ugyanazok lehetnek a gondjaink, mint bárki másnak, mert elszállt fölöttünk a felhő, kitisztult az égbolt.
Mi volt a legnehezebb az egész folyamatban ?
Talán az, hogy lesz-e egyáltalán spermium. Normál esetben a peteleszívás napján odamegy a házaspár, a nőt befektetetik a műtőasztalon, a férj pedig adja a spermát. De nálunk nem úgy zajlott, mert ugye a férjemnek ezt a szövetmintát máshol vették, tehát a városnak a másik végén, az andrológiai klinikán, villamossal és metróval is kellett menni. Reggel megkaptuk a kémcsövet, abban az én vérem volt, mert vért vesznek előtte, és azt kicsapatják, az a táptalaj. Vittem a táskámban a kémcsövet, és mentünk a férjemmel. Nem igazán tudtuk, hogy mi vár rá, elengedik, nem engedik, hogy jön vissza. Végül is az andrológus professzor csak helyi érzéstelenítéssel végezte, megvágta, kivette a szövetet, és jöhetett. De szegényem, se élő, se holt nem volt, nekem kellett támogatni. Akkor rossz metróra szálltunk, rossz irányba, akkor egy megállót vissza kellett menni. Ugye, azt is tudtam, hogy nekem idegeskedni nem szabad, nehogy a peték szétdurranjanak. Az volt a legrosszabb az egészben, hogy akkor még csak azt tudtuk, hogy jó, csináljuk, meg én a gyógyszerezésen már túl vagyok, meg a férjemtől is ott van a táskámban a szövetdarab, de még nem tudtuk, hogy sikerül-e, találnak-e benne spermiumot. A másodiknál már tudtam, hogy esély van rá. Bár akkor is azt mondták, hogy attól függetlenül még lehet, hogy nem találnak benne. De az elsőnél még fogalmunk nem volt. És annyira, de olyan borzasztó volt. Végre visszaverekedtük magunkat a kórházba, odaadtam a biológusnak a kémcsövet, és keresett nekünk egy szobát, ahova bemehettünk. Józsi lefeküdt a heverőre, én leültem mellé, és akkor végem volt, folyt a könnyem. Tudtam, hogy most elviszik azt a szövetmintát, és visszajönnek, és ha azzal jönnek vissza, hogy nem találtak benne, akkor vége. Igen, az volt a legrosszabb. Az borzasztó volt, ott ültünk, és tudtuk, hogy mi mindent megtettünk, amit emberileg lehetséges, de most nincs tovább. Ha azt mondják, hogy nem, akkor nincs tovább. Akkor slussz, ennyi volt. És aztán jöttek, és mondták, hogy, igen, megvan. Ez biztos ? Hát hogyne, most ebben kételkedem ? Most ne kételkedjek, álljak fel, és gyorsan menni kell a műtőbe, vár a főorvos úr. Hirtelen nyelni sem, semmit sem tudtam.
Mit tanácsolna másoknak, akik hasonló helyzetben vannak ?
Azt, hogy nem szabad abbahagyni és feladni. Ha mi feladtuk volna, akkor talán ki sem derül, hogy van ez az új módszer, és ezzel nekünk is lehet közös gyermekünk. A tudomány már annyira fejlődik, lassan oda jutunk, hogy mindent meg lehet oldani, amit csak elképzel az ember. De akarni kell, az biztos. Mert nagyon sok olyannal találkoztam, aki ötödszörre meg hatodszorra futott neki, volt olyan is, aki tizedszerre. Mások vagyunk; van, akiben annyi erő van, még a tizediknél is azt mondja, hogy majd a következő, és van, aki már a második után elkeseredik. De szerintem az a legnagyobb baj, hogy őrült anyagi vonzata van a dolognak, és azért ezt nem mindenki tudja finanszírozni. Találkoztam olyanokkal, akik eladták az autót azért, hogy ki tudják fizetni. Azt mondták, ha nem adják el, akkor OK, van egy autóm, de nincs gyerekem. És, melyik a fontosabb ?