4d ultrahang babamozi rendelők térképen
eXTReMe Tracker

Linkajánló | Felnőtteknek | Partnerek | Játékok | Kutya | Gyerekprogram | Kacifánt kereső


 A cikk eredeti helye: http://www.maternet.ro/Tanfolyam/6Akisbaba/Baba%C3%A1pol%C3%A1s/F%C3%BCltiszt%C3%ADt%C3%A1shaj%C3%A1pol%C3%A1sk%C3%B6r%C3%B6mv%C3%A1g%C3%A1s/tabid/154/language/en-US/Default.aspx , ami megszűnt, ezért ide másoltam.

Reméljük, hamarosan feléled a http://www.maternet.ro

Fültisztítás, hajápolás, körömvágás

 

 

A fültisztítás kényes dolog. Igyekezz úgy füröszteni, hogy a fülébe lehetőleg ne folyon víz. A kisbabák fülébe semmivel sem szabad mélyen bepiszkálni, a biztonsági fülpiszkálók ezt meg is akadályozzák. A fülnek különleges képessége, hogy ilyen korban nem dugul el, hanem a természetes fülsár kifolyik belőle. A fül széléről könnyedén letörölhetjük.

 
 

A hajápolás

 

 
 
Viccesnek tűnhet, hogy a kisbabáknak hajápolásra van szükségük, hiszen többnyire alig pihés a fejük. Mégis fontos a fejbőrt puha baba kefével átkefélgetni, ugyanis ezzel elejét vehetjük a koszmó kialakulásának. (Koszmó: száraz, fehér vagy sárga, pikkelyszerű felrakódás a hajas fejbőrön.)
A kisbabák egy részének általában az első hónap végére koszmóssá válik a fejbőre. (többnyire, amikor elhull a bébi-haj és kiserken az új haja) Ez általában együtt jár az arcon észlelt un. tejkiütésekkel. A tejkiütések jelentkezése már sejteti a koszmó kialakulását. Ez azonban 5-6 hónapos korra általában szelídül, vagy el is múlik, a koszmó azonban gyakran tart 8-10-12 hónapos korig is.

Ha sokáig nem távolítjuk el a megvastagodott hámréteget, alatta a bőr fénylő, hámló, lassan regenerálódó lesz és hajlamosít a bakteriális és gombás felülfertőződésre. A rendszeres napi hajmosás alapfeltétel. A legegyszerűbb fürdetés előtt 2-3 órával a fejbőrt beolajozni, fürdetés után pedig sűrű kefével eltávolítani a felesleges hámot (fokozatosan ).

Ha a koszmósodást nem is, de túlzott lerakódást megakadályozhatjuk, ha olajozzuk és rendszeresen kefélgetjük a baba fejbőrét.
 
 
 
Körömvágás
 
 
 
 
Gyakori, hogy az újszülött hosszú körmökkel jön a világra, ezért már az első napon szükséges a manikűr. A kisbaba sokat kalimpál és gyakran összekarmolja az arcát a hosszú körmökkel. A célnak megfelel a baba-biztonsági olló, amely lekerekített végű, így nem szúrja meg a kisbabát, de használhatsz hagyományos kisollót is, azzal a feltétellel, hogy csak a baba körmét vágod vele.