Nyitólap  A könyv kivonta   Tartalomjegyzék  Könyvismertető  Édesapám emléke, pdf  


A TEST és LÉLEK harmóniájában - Csik Ferenc emlékezete

 Csik Ferenc  /1913-1945/  az egykor legendás hírű sportember életútja  ma is példaértékű.

  A mai kor ideálja még a tudósok között is az, aki a test és lélek harmóniájában él, és talán nem is túlzok, ha egyszerűen azt mondom, hogy az ideál közöttük is a sportember - vallotta ő maga.

     A kaposvári születésű Csik Ferkó Keszthelyen járt iskolába. 1930-ban budapesti  Orvosi Egyetemen folytatta tanulmányait és beiratkozott a  BEAC sportegyesületbe úszni. Kezdetben a mellúszás mellett játszott a vízipóló csapatban is.   Első győzelmét 1932-ben, a főiskolai bajnokságon  a 100 méteres gyorsúszásban aratta.
Hat éven keresztül, visszavonulásáig veretlen tudott maradni.
Kétszeres Európa rekorder, főiskolai bajnok, világbajnok, országos csúcstartó volt és 1936-ban a 100 méteres gyorsúszásban nyert olimpiai győzelmével  Berlinben beteljesedett az álma. A világ legboldogabb embereként érkezett haza.
A dicsőség nem vakította el,  megmaradt ugyanolyan szerénynek. Miután megvédte orvosi diplomáját tanársegéd-gyakornoki  állást kapott a II. sz. Belklinikán. Belgyógyász lett, későbbiek során sportorvosi és kardiológusi végzettséget szerzet.

A úszósport utánpótlást oktatta, úszókapitány  és a Képes Sport újság szerkesztője volt.
1944-ben  behívták katonának orvosi szolgálatra. Sopronban 1945-ben légitámadás során  katonaorvosként  vesztette életét. A keszthelyi temetőben talált örök nyugalomra.

"Nagy teljesítmények és kimagasló eredmények eléréséhez nem is annyira testi, mint inkább erkölcsi kellékek szükségesek. Tiszta élet, mértékletesség, józanság, szívós kitartás, áldozatkészség, a testi és szellemi energiák összpontosítása elengedhetetlen.
A kor az erkölcsi képességek kifejlesztését és ápolását követeli tőlünk, amely nélkül nincs eredmény és alkotás semmi téren.”- vallotta ő maga.

    Az, hogy Édesapámról könyvet írjak már régebben megfogalmazódott bennem. Egyszer a fiókban kutakodva megtaláltam a saját kézírású naplóját, amelyet 1930. január 30-án kezdett el. A Napló mintha megszólított volna és  lassan ajándékká nőtt a kezemben, mert általa megismertem az Édesapámat! 

    Különös élményt jelentett számomra, hogy a Széchényi Könyvtárban végig lapozhattam az 1939-1944 decemberéig megjelent  Képes Sport újságokat és azokban Édesapám cikkeit. Ezek  nem kizárólag érdekes és élvezetes olvasmányok, - mert remek tollú újságíró is volt - a sporttal és egészségüggyel kapcsolatos gondolatai ma is aktuálisak.
    A rendelkezésemre álló anyagból kiindulva Csik Ferencről egy olyan összeállítású könyvet szerkesztettem, amelyben - saját  előadásai és írásai által  -ő a maga  is bemutatkozik. Néhol az is előfordul, miután nem volt elegendő vagy éppenséggel  megbízható a rendelkezésemre álló adat,  nyitott kérdések maradtak és elhagytam a lexikonszerű felsorolást.

                                                                                                                            Csik Katalin

 


Minden jog fenntartva © 2003 Csik Katalin
közreadja Csik Katalin, a könyv szerzője
A megjelent könyv címe: „ A test és lélek harmóniájában, Csik Ferenc emlékezete”.